,

Piena produkti: Vai tie tev ir labi vai slikti?

Piena produkti ir strīdīga un mulsinoša pārtikas grupa. Veselības organizācijas veicina piena produktu būtiskumu, kas uzlabo kaulu veselību, tomēr citi eksperti nepiekrīt un saka, ka piena produkti ir kaitīgi veselībai. Kuram ir taisnība? Vai piena produkti ir labi vai slikti jūsu veselībai? Mēs pārbaudām faktus šeit.

Ko saka valsts veselības aizsardzības vadlīnijas? Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) pārtikas produktu ‘’Mans uzturs’’ vadlīnijas, lai iegūtu visas nepieciešamās uzturvielas no jūsu diētas, veselīgas pārtikas un dzērienu izvēlēm vajadzētu būt veidotām no visām piecām pārtikas grupām, tostarp augļiem, dārzeņiem, graudiem, olbaltumvielu un piena produktiem.

Piena produktu grupa sastāv no visiem šķidrajiem piena produktiem un daudziem pārtikas produktiem, kas izgatavoti no piena. USDA iesaka, ka pārtikas izvēlei no piena produktu grupas būtu jāsaglabā kalcija saturu un tie var būt ar zemu tauku līmeni vai bez taukiem. Tauki pienā, jogurtā un sierā, kuri nav ar zemu tauku līmeni vai bez taukiem, tiks pieskaitīti klāt jūsu kaloriju limitam no piesātinātajiem taukiem.

Kaut arī piena produktu grupas sastāvā ietilpst kalcija stiprināts sojas piens, pārtikas produkti, kā piemēram, krējums, skābais krējums, un krēmsiers nav iekļauti zemā kalcija satura dēļ.

Dienas piena produktu ieteicamā deva ir atkarīga no jūsu vecuma. Bērni vecumā no 2-3 gadi ir nepieciešamas divas krūzes dienā, 4-8 gadu veciem, nepieciešamas 2.5 krūzes dienā, un trīs krūzes dienā ir ieteicamas no 9 uz augšu.

Cilvēkiem, kuri nelieto piena produktus, USDA iesaka šādus pārtikas produktus, lai veicinātu kalcija uzņemšanu ķermenī: kāpostu lapas, ar kalciju bagātas sulas, maize, graudaugi, rīsu vai mandeļu piens, konservētas zivis, sojas pupas, citi sojas produkti, kā piemēram, tofu, sojas jogurts, un tempe, kā arī daži lapu zaļumi, ieskaitot rāceņus, lapu kāpostus, un pak choi.

Viņi norāda, ka kalcija daudzums, kas tiek absorbēts no šiem produktiem ir atšķirīgs.

Mana uztura karte pret veselīgu uzturu

USDA izstrādāja ‘’Manas uzstura kartes’’rokasgrāmatu 2011. gadā, kā aizstājēju viņu ‘’Mana uztura piramīda’’, kas tika izmantota 19 gadus.

Hārvardas T.H Čanas Veselības skola norāda, ka, lai gan USDA ‘’Mana uztura karte’’ ir pārskatīta, lai atspoguļotu dažus būtiskus secinājumus par uztura zinātnisko pētījumu rezultātiem, tas nesniedz pilnīgu priekšstatu par pamatuztura ieteikumiem.

Hārvardas T.H Čana veselības skola izveidoja ‘’Veselīga ēdiena karti’’, lai novērstu trūkumus, ko viņi ir identificējuši USDA ‘’’Mana uztura kartē’’.

Viena no svarīgākajām ‘’Veselīga uztura kartes’’ izmaiņām, salīdzinot ar ‘’Mana uztura karti’’, ir piena produktu atrašanās stikla iepakojumā aizstāšana ar ūdens glāzi. ‘’Veselīga uztura karte’’ iesaka dzert ūdeni, tēju vai kafiju un ierobežojot piena produktu lietošanas daudzumu uz vienu līdz divām porcijām dienā, jo viņi apgalvo, ka liela deva tiek saistīta ar lielāku risku iegūt prostatas vēzi un, iespējams, olnīcu vēzi.

‘’Mana uztura karte’’ iesaka piena produktus izmantot katrā ēdiena reizē, lai pasargātu sevi no osteoporozes. Tomēr, Hārvardas T.H Čana veselības skola ziņo, ka nav daudz pierādījumu, kas pamatotu šo apgalvojumu un būtiskus pierādījumus tam, ka pārāk liela piena produktu uzņemšana var būt kaitīga veselībai, nav.

Uzturvielas pienā

Piens ir labs kalcija, kālija, D vitamīna, un olbaltumvielu avots.

USDA ziņo, ka piena produkti ir gavenais kalcija avots amerikāņu diētā. Viņi arī saka, ka kalcijs palīdz stiprināt kaulus un zobus, saglabāt kaulu masu, uzlabot kaulu izturību, samazināt osteoporozes risku un, vēl jo vairāk, diētas, kas patērē trīs glāzes piena produktu dienā, var uzlabot kaulu masu.

Turklāt viņi norāda, ka piena produktu patēriņš ir īpaši svarīgs kaulu veselībai bērnībā un pusaudža vecumā – laikā, kad kaulu masa tikai veidojas.

Kālijs pienā var palīdzēt uzturēt labu asinsspiedienu. D vitamīns palīdz organismam uzturēt pareizu kalcija un fosfora līmeni, kas, savukārt, palīdz veidot un uzturēt kaulu izturību. Piena produktu patēriņš ir arī saistīts ar samazinātu sirds un asinsvadu slimību, 2.tipa cukura diabētu, un pazeminātu asinsspiedienu.

USDA uzsver, ka ir svarīgi izvēlēties piena produktus ar zemu tauku saturu vai beztauku pārtiku, jo pārtikai ar augsti piesātinātu tauku saturu, holesterīnam ir nelabvēlīga ietekme uz veselību. Viņi saka, ka diēta ar augsti piesātinātu tauku saturu palielina ‘’sliktu’’ zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīnu asinīs. Augsts ZBL holesterīns palielina koronārās sirds slimību risku. Pilnpiens un citi piena produkti ir ar augstu piesātinātu tauku saturu.

Lai palīdzētu uzturēt veselīgu holesterīna līmeni asinīs, USDA iesaka ierobežot pārtikas produktu lietošanu daudzumu, kuru sastāvā ir augsts piesātinātu tauku saturs.

Kopsavilkumā, valdības vadlīnijas apgalvo, ka piens ir bagāts ar uzturvielām. Ar kalciju bagāti piena produkti ar zemu tauku saturu vai beztauku piena produkti ir būtiski kaulu, sirds veselībai un 2.tipa cukura diabēta ārstēšanai, bet pilntauku piena produkti palielina risku saslimt ar koronāro sirds slimību. Viss izklausās pietiekami vienkārši. Tad, kur parādās šī pretruna?

Vai piena produktu lietošana ir ‘’dabiska’’?

Nereti tiek apgalvots, ka piena produktus nedrīkst lietot, jo tas nav ‘’dabisks’’.

Govs piens ir paredzēts, lai nodrošinātu ar visām olbaltumvielām, mikroelementiem, un taukskābēm, kuras nepieciešamas teļiem, lai augtu tāpat kā mātes piens ir radīts, lai barotu zīdaiņus.

Ne tikai cilvēki ir vienīgā suga, kas patērē pienu, esot pieaugušam, bet mēs arī esam vienīgā suga, kas dzer pienu no citiem dzīvniekiem. Cilvēki nav teļi, un viņiem nav nepieciešamība augt, tad kāpēc dzert pienu? Diezgan pārliecinošs arguments.

Piena produkti, šķiet, nav būtiski cilvēkiem no evolūcijas perspektīvas un netika lietots līdz lauksaimniecības revolūcijas beigām. Tomēr dažās pasaules daļās, piena produkti tika lietoti tūkstošiem gadu, un pētījumi liecina, ka cilvēka gēni ir mainījušies, lai pielāgotos piena patēriņam.

Kamēr piena produktu izmantošana, iespējams, kādreiz nebija dabiska cilvēkiem, pierādijumi liecina, ka mēs esam ģenētiski pielāgojušies ēst piena produktus, norāda, ka tagad mums ir dabiski ēst un dzert to.

Laktozes nepanesamība

Vēl viena diskusija pret piena produktu izmantošanu ir tas, ka apmēram 75 procenti pasaules iedzīvotāju un aptuveni 25 procenti ASV iedzīvotāju zaudē spēju ražot gremošanas laktāzes fermentus, dažkārt pēc atradināšanās no krūts.

Laktāzes fermenti ir aktīvi zīdaiņos un mazos bērnos, lai palīdzētu viņiem sadalīt un sagremot laktozi – cukurs, kas atrodas pienā. Laktāzes fermenta trūkums nozīmē, ka laktozi nevar sadalīt glikozē un galaktozē, uzsūkšanās procesā asinīs, kas izraisa laktozes nepanesamību.

Pēc laktozes saturošu piena produktu uzņemšanas, cilvēki, kuriem ir laktozes nepanesamība, var piedzīvot vēdera uzpūšanos, sāpes, nelabumu, gāzu uzkrāšanos, un caureju. Daži laktozes nepanesošie indivīdi var ēst fermentētus piena produktus, piemēram, jogurtu, vai ar augstu tauku saturu piena produktus, piemēram, sviestu.

Lielākā daļa Ziemeļeiropas izcēlsmes ciltis var sagremot laktozi bez jebkādām problēmām.

Pilntauku piena produkti un sirds slimība

USDA vadlīnijas un tradicionālā gudrība nosaka, ka pilntauku piena produkti palielina sirds slimību risku, tā augsti piesātināto tauku satura dēļ.

Šīs idejas pamatā ir tas, ka piesātinātie tauki paaugstina ZBL holesterīna līmeni asinīs, ZBL holesterīns tad nonāk arterijās, kas izraisa aterosklerozi un galu galā sirds slimību. Tomēr, neraugoties uz to, ka tas ir diētas ieteikums, šī teorija nekad nav tikusi pierādīta un pēdējos gados ir tikusi noraidīta.

Par sistemātisko pārskatu un metaanalīzi tika publicēts Annals of Internal Medicine’ un par metaanalīze tika publicēts The American Journal of Clinical Nutrition’, neatrada saistību starp piesātināto tauku saturu un palielinātu koronāro sirds slimību, insultu, un asinsvadu slimību risku.

Pētījums, kurā tika izmantoti dati no Medmāsu veselības pētījuma – ilgtermiņa epidemioloģiskais pētījums ASV par smagu hronisko slimību risku faktoriem sievietēm – konstatēja, ka liela piena produktu uzņemšana ir saistīta ar lielāku koronārās sirds slimības risku.

Tomēr, citi pētījumi liecina, ka pilnpiena produkti var pasargāt no sirds slimībām un insultiem.

Piemēram, pētījumā tika pārbaudīti 10 pētījumi, kas ietvēra pilnpiena produktu lietošanu, tika secināts, ka dzeramais piens var būt saistīts ar ‘’nelielu, bet vērtīgu sirds slimību un insulta riska mazināšanu.”

Govis barotas ar zāli, pilnpiena produkti ir saistīti ar samazinātu sirds slimību un insulta risku. Viens pētījums pierādīja, ka cilvēki, kuri patērēja visvairāk pilnpiena produktus, bija par 69 procentiem zemāks kardiovaskulārās nāves risks nekā cilvēkiem, kuri patērēja vismazāk.

Pētniecība, kas pārbaudīja piena produktu lomu sirds slimības izraisīšanā, norādīja kā pretrunīgu. Tomēr, sirds slimību risks, šķiet, ir ievērojami zemāks nekā, ja patērē pilnpiena produktus valstīs ar zāles barotām govīm.

Vai piena produkti uzlabo kaulu veselību?

Lielākā daļa veselības aprūpes organizāciju vadlīnijas, katru dienu iesaka lietot divas līdz trīs porcijas piena, lai nodrošinātu atbilstošu kalcija daudzumu jūsu kauliem.

Daži eksperti nepiekrīt šīm vadlīnijām, jo valstīs ar augstāku piena produktu patēriņu ir augstāka osteoporozes iespēja nekā valstīs ar zemu piena produktu patēriņu. Tomēr jāatzīmē, ka piena produktu patēriņš nav vienīgā atšķirība starp šīm valstīm un nenozīmē, ka piena produkti izraisa osteoporozi.

Divi novērojuma pētījumi bieži tiek minēti argumentā pret piena lietošanu kauliem. Pirmais pētījums liecina, ka piena produktu patēriņš, jo īpaši 20 gadu vecumā, ir saistīts ar lielāku gūžas lūzumu risku, kļūstot vecākam. Otrajā pētījumā netika atrasti pierādījumi, ka piena vai kalcija uzņemšana aizsargā pret gūžas vai apakšdelma lūzumiem.

Tomēr, daudzi pētījumi atbalsta piena produktu patēriņa priekšrocības kauliem. Pētījumi liecia, ka patērējot piena produktus, palielina kaulu blīvumu un var novērst ar vecumu saistītās kaulu problēmas un osteoporozi.

Nejauši kontrolēti pētījumi tiek uzskatīti par uzticamākiem par novērošanas pētījumiem, un katrā vecuma grupā ir pierādīti, ka piena produkti uzlabo kaulu stiprumu.

Piena produktu un kalcija patēriņš palielina kaulu augšanu bērniem, samazina kaulu masas zudumu pieaugušajos, un uzlabo kaulu blīvumu un samazina lūzumu risku gadis vecākiem cilvēkiem.

Izņemot kalciju, piena produkti satur citas uzturvielas, kas ir labvēlīgas kauliem, piemēram, olbaltumvielas un fosforu, un K-2 vitamīnu pilnpienu produktos no zālēdājgovīm. K-2 vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, un nav atrodams piena produktos ar zemu tauku līmeni un bez taukiem. K-2 vitamīns palīdz regulēt kalcija metabolismu, tas ir būtisks kauliem, un var novērst sirds slimības.

Citi ar piena produktiem saistītie apstākļi

Piena produkti ir saistīti ar daudzu apstākļu attīstību un novēršanu, un vienlaikus izraisa un izārstē dažādas slimības. Mēs pārbaudam pierādījumus aiz šiem apgalvojumiem.

  • Aptaukošanās

Piena produkti un jo īpaši piena produkti ar pilnu tauku saturu, var izvairīties no tiem, saistībā ar bažām, ka šie pārtikas produkti ir barojoši un var izraisīt aptaukošanos.

Tomēr pētījumā, kas nesen publicēts American Journal of Clinical Nutrition’, tika noteikts, ka bērni, kuri dzer pilnpienu ir mazāki un viņiem ir augstāks D vitamīna līmenis nekā tiem, kuri dzer zema tauku satura pienu vai vājpiena šķirnes.

  • 1 Tipa diabēts

Kaut arī būtu jāizvairās no piena ar garšu, ja ir ar cukura diabētu, nav iemesla, kāpēc cilvēki ar cukura diabētu nedrīkstētu lietot piena produktus.

Faktiski, dr. Ulriks Ēriksons pētījums no Lundas universitātes diabēta centra Malmo (Zviedrijā) un kolēģi atklāja, ka cilvēki, kuri lietoja piena produktus ar augstu tauku saturu, kuriem bija  23 procentu zemāks risks saslimt ar 2. tipa cukura diabētu nekā indivīdiem, kuri patērēja vismazāko piena produktu daudzumu dienas laikā.

Hārvardas universitāte atklāja, ka pusaudžiem, kuri dzer pienu, 43 procenti retāk attīstās 2. tipa cukura diabēts pieaugušajiem salīdzinājumā ar tā nelietotājiem.

  • Prostatas vēzis

Daži pētījumi konstatējuši, ka augstāks piena patēriņš ir saistīts ar paaugstinātu prostatas vēža risku. Vienā pētījumā tika atklāts, ka, palielinoties piena patēriņam, prostatas vēža risks palielinājās par 32 procentiem. Šis lielākais risks var būt saistīts ar kalcija līmeni.

Savukārt pētījums, kas tika publicēts British Journal of Cancer’, neatbalsta teoriju, ka augsts kalcija daudzums palielina prostatas vēža risku.

  • Parkinsona slimība

Katerīna C. Hjūza, no Hārvardas T.H. Čanas veselības skolas, un līdzstrādnieki ir atraduši saistību starp vismaz trīs porciju zema tauku satura piena produktu izmantošanu dienā un risku saslimt ar Parkinsona slimību.

‘’Rezultāti liecina par nelielu Parkinsona slimības riska veidošanos ar lielāku piena produktu ar zemu tauku saturu lietošanu. Šādi piena produkti, kurus plaši patērē, potenciāli varētu mainīt riska faktorus šai slimībai,’’ sacīja Hūza.

Pētījuma autori uzsver, ka atklājumi nenozīmē, ka piena produkti izraisa Parkinsona slimību, viņi vienkārši parādi saikni starp tiem.

  • Depresija

Dodot priekšroku zema tauku satura piena produktiem, samazina depresijas risku, ziņo prof. Rjoiči Nagatomi, no Tohoku universitātes, Japānā.

Pieaugušie, kuri lietoja zema tauku satura pienu un jogurtu vienu un četra reizes nedēļā, bija mazāki depresijas simptomi nekā tiem, kuri nelietoja piena produktus.

  • Smadzeņu veselība

Cilvēki ar lielāku piena produktu patēriņu ir ievērojami parādījuši augstākus atmiņas un smadzeņu funkciju testu rezultātus, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri dzer maz vai nedzer vispār pienu.

A2 tipa beta-kazeīna proteīns govs piena sastāvā norāda uz palielinātu ķermeņa aizsardzību pret neirodeģeneratīvajām slimībām, pankreatītu, un vēzi, palielinot antioksidanta līmeni ķermenī.

Žūrija izlemj par to vai piena produkti ir labi vai slikti tev; argumenti par un pret turpinās, un ietekme uz veselību dažādās valstīs ir atšķirīga. Tomēr, lielākoties, pierādījumi liecina, ka piena produktu lietošanai ir daudz priekšrocību.