,

Veselīga uztura ievērošanas priekšrocības

Vienalga vai tu mēģini atbrīvoties no liekā svara, vai centies iegūt labāku formu, vai arī vienkārši dzīvot veselīgu dzīvesveidu, pareiza ēšana nodrošina daudzas priekšrocības, lai tas izdotos. Nav svarīgi, kas tevi motivē, galvenais, ka tas virza uz priekšu.

Tālāk lasi un uzzini veselīga uztura ievērošanas priekšrocības un iemeslus, kāpēc tev vajadzētu iekļaut vēl pāris veselīgas maltītes savā ikdienas ēdienkartē.

Tu kļūsi produktīvāks

Tāpat kā mašīnai, arī tavām smadzenēm ir vajadzīga kvalitatīva degviela, lai tās darbotos efektīvi. Viens no zinātniskajiem pētijumiem ir pierādījis, ka neveselīgas pārtikas lietošana paaugstina produktivitātes zudumu līdz pat 66%. Pareiza, sabalansēta uztura lietošana smadzenēm nodrošina vajadzīgās vielas, un tas nozīmē, ka jūs iegūsiet vairāk enerģijas un būsiet daudz produktīvāks darba laikā.

produktivitāte

Tu būsi laimīgāks

Vai tici tam, ka tas, ko mēs ēdam, ietekmē arī mūsu smadzenes? Vai tu zināji, ka banāni satur 10 miligramus dopamīna, kas ir viens no galvenajiem garstāvokļa uzlabotājiem smadzenēs? (kas ir dopamīns? Lasi vairāk šeit) Arī melnā šokolāde, kas sevī ietver polifenolu, ir zināma kā serotonīna pastiprinātājs, tāpēc arī uz šo neiromediatoru, kas atbild par laimes hormonu izdalīšanos, tēmē daudzi antidepresantu ražotāji. (Kas ir serotonīns? Lasi vairāk šeit) Tev noteikti vajadzētu apmeklēt ārstu, ja esi nopietni uztraucies par savu biežo garastāvokļa maiņu, taču priekš reti nepatīkamas un pelēkas dienas, apēd kādu gabaliņu melnās šokolādes ar banāniem.

Tu būsi mazāk stresains

Daži no pārtikas produktiem dod iespēju arī regulēt mūsu kortizola līmeni organismā. Kortizols ir steroīdais hormons, ko mēdz dēvēt arī par stresa hormonu, un tas mūsu organismā izdalās nepārtraukti. Daži no pētijumiem ir atklājuši, ka ēdieni, kas satur C vitamīnus , omega-3 taukskābes un magniju, palīdz samazināt kortizola līmeni. Kad ķermenis ir hroniskā stresa ietekmē, tas samazina proteīna līmeni organismā, lai sagatavotos cīņai. Ja ēdīsi veselīgu, olbaltumvielām bagātu ēdienu, iekļaujot zivis un piena produktus, tad tu atjaunosi proteīna krātuves savā ķermeņī, un kortizola līmenis būs balansā ar visu pārējo.

Tu kontrolēsi savu svaru

Mēs paši izvēlamies, ko ikdienā lietot uzturā. Neveselīgo pārtiku ar veselīgo ir diezgan viegli aizvietot. Piemēram, tu vari aizstāt limonādi ar ūdeni, labāk izvēlēties burkānus, nekā čipsus un eļļainu frī kartupeļu vietā vari apēst salātus.  Tas ir ļoti būtiski veselībai, un pareiza ēšana ne tikai palīdzēs zaudēt svaru, bet arī ietaupīt jūsu naudu. Vidusmēra mājsaimniecība iztērē aptuveni 700 EUR gadā priekš limonādēm, kaut gan tās būtu pavisam viegli aizstāt ar ūdeni, kas ir daudz veselīgāks un pat par brīvu iegūstams.

svara zaudēšana un kontrole

Tu domāsi, ka tas garšo labāk

Kurš gan pārdotu savu Big Mac kā biešu burgeri? Izklausās dīvaini, taču garša ir subjektīvs jēdziens. Veselīgs ēdiens var garšot brīnišķīgi, ja tas ir labi pagatavots. Kāds zinātnisks pētījums parādīja, ka cilvēki veselīgu ēdienu uztvēra kā garšīgāku, pat tad ja tā nebija. Neredzamajā garšas parbaudē dalībnieki apgalvoja, ka organiskā kafija garšo labāk, nekā parastā kafija, pat tad, kad krūzītēs tika ielietas identiskas kafijas. Tātad, iespējams, biešu burgeris galu galā ir garšīgāks, pat tad ja tas ir tikai tavā galvā? 🙂

veselīgs dzīvesveids

Tiks novērsta priekšlaicīga novecošanās

Kāpēc gan maksāt par dārgām un sāpīgām botoksa procedūrām, ja tu vari uzlabot savas ādas stāvokli ar diētas palīdzību? Augļos un dārzeņos ir ļoti daudz antioksidanti, kas palīdz aizsargāt tavu ādu. Andioksidanti, kas atrodas svaigās ogās un omega-3 taukskābes, kas atrodas lasī, var palīdzēt tev uzlabot ādas šūnu stāvokli un novērst priekšlaicīgu novecošanos.

Tu kļūsi veselīgāks

Neveselīgs uzturs, it īpaši ilgtermiņā, var būt riska faktors hroniskām slimībām, tādām kā vēzis, diabēts, aptaukošanās un sirds slimības. Ja ikdienā neuzņemsi pietiekami daudz olbaltumvielas, vitamīnus un minerālus, kas tavam organismam ir ļoti nepieciešami, tad muskuļu masa samazināsies, bet tauku rezerves palielināsies, kas, savukārt, var izsaukt vēl vienu virkni ar veselības problēmām. Daži aprēķini parāda, ka vismaz 30% vēža saslimšanas gadījumi ir bijuši nesabalansēta un nepareiza uztura dēļ. Kādā zinātniskā pētījumā ar 6000 sieviešu piedalīšanos, tika atklāts, ka tām sievietēm, kuras ēda vairāk kāpostus, rāceņus, brokoļus un ziedkāpostus, bija mazāks risks saslimt ar krūts vēzi pēc menopauzes iestāšanās.

Tu dzīvosi ilgāk

Veselīgs uzturs palīdz izvairīties no slimībām, kas var paīsināt jūsu dzīves ilgumu. Kāds zinātnisks pētījums pierādīja, ka dārzeņu un augļu diēta, kombinācijā ar sportošanu, var paildzināt sievietes vidējo mūža garumu līdz 70 gadiem un vairāk. Kādā citā pētījumā tika atklāts, ka riekstu lietošana uzturā ir veids, kā samazināt agrīnas nāves iespējamību. Veselīgs uzturs spēlē lielu lomu tava organisma veselībā un, līdz ar to tavas dzīves ilgumā.

vecums nav šķērslis

Tu ietaupīsi naudu

Viens no veselīgas ēšanas ieguvumiem ir potenciālo izdevumu samazināšanās. Pirmkārt jau tāpēc, ka, ēdot veselīgi, tev būs mazāki medicīniskie izdevumi, jo gluži vienkārši slimosi mazāk. Zaļbarība arī ir izdevīgāka, it īpaši vasarā, kad vari dārzeņus un augļus nopirkt pie kādas jaukas tirgus tantiņas. Sargā savu ķermeni un maku! Sāc ēst zaļumus jau šodien!